top of page

Waarom is het zo belangrijk dat we voldoende vezels eten?

Vezels zijn als de superhelden van onze voeding, maar wist je dat ze in twee verschillende soorten komen? We hebben de oplosbare en onoplosbare vezels. Waarom is dit belangrijk? Veel mensen worstelen met schommelende bloedsuikerspiegels en oplosbare vezels zijn hierbij de helden die voor stabiliteit zorgen. Wat betekent dit precies? Simpel gezegd, als je veel oplosbare vezels eet, houden ze je bloedsuikerspiegel in bedwang, zelfs als je voedsel met een hoge glycemische index binnenkrijgt. En raad eens? Vezels bevatten geen calorieën maar ze geven je wel een vol gevoel. Hoe doen ze dat? Samen met water vormen oplosbare vezels een soort gel rond het voedsel dat we eten. Dit vergroot het volume van onze ontlasting, waardoor het gemakkelijker door onze darmen kan passeren. En dat is nog niet alles! Het zorgt er ook voor dat ons voedsel langer in de maag blijft waardoor we ons langer verzadigd voelen. Het is net alsof onze darmen een comfortabele stoelgang-dans uitvoeren, terwijl onze maag langzaam wordt geledigd.

En wat nu met onoplosbare vezels? Onoplosbare vezels zijn als de natuurlijke schoonmakers van ons spijsverteringssysteem. Ze hebben een belangrijke rol bij het opruimen van giftige stoffen en afvalproducten die zich in onze darmen kunnen ophopen. Deze vezels zorgen ervoor dat onze darmen soepel blijven functioneren en helpen bij het voorkomen van obstipatie door de ontlasting te vergroten en de doorgang ervan te vergemakkelijken. Kortom, onoplosbare vezels houden onze darmen schoon en gezond, zodat ons lichaam optimaal kan functioneren.

Naast hun reinigende rol hebben onoplosbare vezels nog een belangrijke taak: ze voeden onze goede bacteriën in de darmen. Ze dienen als voedselbron voor de gezonde bacteriën in ons spijsverteringskanaal, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora en een evenwichtige spijsvertering. Door onze goede bacteriën te voeden, helpen onoplosbare vezels bij het bevorderen van een sterk immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Kortom, ze zijn niet alleen schoonmakers, maar ook voedingsbronnen voor onze interne bondgenoten, waardoor ons lichaam op volle kracht kan functioneren.




23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

bottom of page